Novinky:
Domov » Telo » Strava » Čaro thajskej kuchyne
997028_10202582464721544_7066824478601322173_n

Čaro thajskej kuchyne

 

Čo ťa napadne ako prvé, keď začuješ spojenie thajské jedlo? Kobylky,škorpióny, dokonalá chuť ovocia alebo niečo pálivé ? Nuž, dá sa tam nájsť všeličo, ale zaručujem, že keď objavíš čaro thajskej kuchyne, tak neodoláš!thai

Keď som prvý krát navštívila Thajsko, očarila ma neskutočná pestrosť a rovnováha kuchyne. Po rozmanitých chutiach a jedlách v kombináciach,ktoré som nikdy predtým nevidela mi prišlo všetko čo som jedla dovtedy ako paródia na jedlo :) Keď zješ niečo ťažké na žalúdok (kokos s kari), následne ti naservírujú niečo na odľahčenie (bylinky, zelenina, šťavy, úžasné a šťavnaté neznáme druhy ovocia…). Očakávala som, že keď tam budem jesť dlhšie, omrzí ma to a príde mi chuť na slovenskú kuchyňu. Ale opak bol pravdou!

Pokiaľ nepôjdeš do vyhľadávaných sushi barov alebo drahých reštaurácií, dokážeš sa spravidla najesť za veľmi lacný peniaz. Na rozdiel od čínskej kuchyne (ktorá obsahuje veľa sóje a glutamánu),thajské jedlo je veľmi zdravé. Dôvody? Thajci vždy s hlavným jedlom zvyknú konzumovať aj tanier s rozmanitými bylinkami,zeleninou a iné suroviny, z ktorých možno získať potrebné živiny a vitamíny (bambusové výhonky, sladká bazalka, baklažán, papája šalát, galangal, cesnak, citrónová tráva…). Nehovoriac o tom, že mnoho Thajcov nemá chladničku, preto je nakupovanie čerstvých potravín na ich každodennom poriadku. Sladia najčastejšie palmovým a kokosovým cukrom, ktorý ma omnoho nižší GI (glykemický index), než bežný rafinovaný cukor. Rybacia omáčka je zas alternatíva soli plná minerálov a bielkovín. Zaujalo ma aj to, že v Thajsku sa je viacero menších porcií počas dňa, a menej mliečnych výrobkov, ktoré často ľuďom východných kultúr spôsobujú tráviace ťažkosti. Ale pozor! Zvyknú konzumovať veľa sóje a oleja, Thajsko je krajina kontrastov a veľmi závisí do akej časti prídeš. Niekde je to veľmi zdravé, niekde ti do roti palaciniek dajú potoky oleja. V tomto článku ťa prevediem najznámejšími a zároveň najchutnejšími thajskými špecialitami.10708329_10201796256026818_808794619_n

Ubezpečujem ťa, že rozmanitosť tamojších chutí ťa  ohúri, pretože je plná vplyvu buddhizmu a aj okolitých krajín ako je Vietnam,Laos,Kambodža. Dokonca niektoré jedlá majú spoločné prvky s čínskymi, pretože sa tam dostali od čínskych predkov. Thajská kuchyňa je veľmi „fresh“,pretože obsahuje  veľa čerstvých korenín, ktoré sú zaujímavo kombinované tak, aby jedlo chutilo trochu horko, slano, sladko,ale aj kyslo. Bola som prekvapená, keď som zistila, že typickú chuť ich slávnych rezancov Pad Thai získajú aj pridaním (pre mňa) veľkej dávky cukru. Priaznivci zdravej výživy, netraste sa, pretože je to kokosový cukor, ktorý je zdravý. Veľa závisí aj od toho, v ktorej časti Thajska sa nachádzaš. Jednotlivé provincie majú typické prísady, ako napríklad na juhu Thajska nájdeš veľa kokosových výrobkov a jedlá obsahujúce kokosové mlieko, na severovýchode zas citrónovú šťavu.

Začnime teda od najznámejších jedál, ktoré nájdeš v drahých reštauráciach cez pouličné, až po neobjavené druhy ovocia.

Pad thai – preslávené nudle v mnohých variantách, ale zvyčajne s tofu, vajíčkom, mungo výhonkami, cibuľou, a briliantným zakončením podľa svojej chuti – chilli, sója či rybacia omáčka, sušené krevety a sekané arašidy. Zvyčajne sa vás pred prípravou opýtajú, či ich chcete len s vajcom alebo s krevetami, príp. kuracinou.

Tom yum – typická aróma Thajska, vďaka presnému použitiu byliniek. Citrónová šťava, limetky, galangal, chilli, šampiňóny a  malé krevetky ti zaručia nezabudnuteľnú vôňu polievky, ktorú servíruju k väčšine jedál. Na štipľavo – kyslú chuť pravdepodobne nezabudneš.

Som tam – (:-D áno,aj ja som sa smiala na tom názve) je štipľavý papája šalát zo severovýchodu Thajska obľúbený v celej krajine. Na osviežujúcu chuť v tom teple a vlhku si pamätám doteraz.

Kuay tiew, nudlová polievka – trik je často v jednoduchosti. Tenké a chutné nudle s vývarom, ku ktorému si vyberieš akýkoľvek druh mäsa či morských plodov.

Tom kha gai – asi najosviežujúcejšia polievka – kurča varené v galangale ( čínska sestra zázvoru), kombinuje kokosové mlieko s citrónovou trávou, zázvorom a galangalou.

Massaman curry – „massaman“, znamená po thajsky moslim. Tejto komunite je vďačné spojenie kokosového mlieka,zemiakov, pražených arašidov, škorice, cukru a omáčke tamarindu indického. Mäso je väčšinou hovädzie, alebo kuracie. Buddhisti si často vyberajú aj bravčové, ktoré je pochopiteľne pre moslimov tabu. Kombinácia znie šialene, ale výsledok je vynikajúci.

Pražena ryža s kešu kao phad (khai) – stará,dobrá pražená ryža. Na prvý pohľad to vyzerá ako veľká naberačka  lepkavej ryže. Ale má svoje skryté tajomstvo – vajce, cibuľa, koriander, cesnak, paradajky s krevetami alebo kuracím mäsom. V kombinácii s chilli omäčkou je to veľmi zaujímavé.

Typické pouličné jedlá

Popri potulkách Bangkokom sme sa snažili ochutnávať čo najviac ich špecialít, nevedela som veru odlepiť oči od vozíkov s rôznymi špecialitami. Od slaných jedál po všetky možné druhy sladkostí a ovocia, ktoré som ešte nikdy nevidela. Moje chuťové poháriky zažívali niečo úplne nové. Najzábavnejšie bolo na tom to, že keď som si prerátala cenu na našu menu, bolo to skoro ako zadarmo. Chutný kus sushi za 20 centov, kokosový orech plný mlieka za 50 centov (na bratislavskom thajskom festivale za 5 eur!) a lahodné kúsky papáje, manga, jahôd, salaccy či rombutanu so špajdľou okolo 70 centov. Top kuriozitka je istý druh pečiva plnený zmrzlinou. Dopočula som sa, že je to chutné, ale nejak sa mi do toho nechcelo.

13932167_10205286736406646_888034968_oČo vám môžem povedať je, že Thajci NEJEDIA vyprážané škorpióny, kobylky či chrobáky! Majú to pripravené a vypražené len pre turistov, ktorí sa bavia na konzumácii, stávkujú, kto zje viac, a väčšina „nevzdelancov“ predpokladá, že pojedanie majú domáci na dennom poriadku. Čo by sme to boli za turistov, keby sme neskúsili tú „božskú“ chuť? Chutili chrumkavo ako chipsy, zle mi prišlo ihneď, ako som si uvedomila, čo to vlastne jem. Jedina zvláštnosť bola, keď mi trénerov syn doniesol šalát, myslela som že sú to nejaké morské plody, chutilo to tak gumovo a klasicky ako chobotnica, až neskôr mi vysvetlil že to bol šalát z vyvarených kuracích nôh. Ešte jedna kuriozitka čo si vychutnávajú je bravčová zrazená krv v polievke, čo chutí ako pečienka, ale jesť to zrovna nemusím.

Palacinky „roti“ – maslo, biely cukor a sladené kondenzované mlieko – toto je tajomstvo na vyprážané chrumkavé palacinky plnené rôznymi pochúťkami. Napríklad banán, chutné džemy, čokoláda, karamel – toto je to tajomstvo. Neznie to komplikovane, ale úprimne, lepšie palacinky som ešte nejedla. Len ich musíte zjesť teplé!

Mäsové guľky napichnuté na špajdliach „khao niao“ – asi najlacnejší pokrm – párky a rôzne druhy mäsa podávané s nam jim, pálivou omáčkou. Ryba, hovädzina, bravčovina…

„Dim sum dumplings“ – konečne jedlo inšpirované čínskou kuchyňou, známe ako raňajky. Zaujímavé je, že pozostáva z 5-10 rôznych druhov jedál, ktoré si môžeš nakombinovať na špajdľu alebo doplastového pohárika. Takisto ako aj pad thai, koreniny a rôzneprísady si môžeš doplniť podľa seba, nachádzajú sa vždy vedľa jedla v rôznych nádobkách.11137091_10202810903232364_4149001718594825099_n

Stánok s nafúknutými koláčikmi – nevedela som to inak pomenovať, pretože špeciálny názov som nenašla. Jedného šťastného dňa som zahliadla vozík, ktorý sa prehýbal pod množstvom pestrofarebných koláčov (krajšie ako koblihy zo Simpsonovcov), a ja som nemohla inak, ako vyskúšať väčšinu z nich. Pravdepodobne už tušíš ako to dopadlo. Áno, prejedli sme sa, a na tréningu, ktorý nasledoval hodinu po hromadnej konzumácii nám veru dobre nebolo. Potom som ešte našla podobné stánky, ale na množstvo som si dávala pozor.

Čo sme si ale užívali najviac, bolo ovocie, s ktorým sme začínali deň. Zvykli sme si na ulici dať čerstvé šťavy s ľadom, kokosové mlieko a rôzne variácie ovocia v sáčkoch, ktoré ti podali do ruky spolu so špajdličkou. Či už riskneš druh ktorý si ešte nejedla/nejedol, prípadne si ho ešte aj zmiešaš s iným – to už je na tebe. Osobne z tých neznámych odporúčam rombutan,mangosteen alebo salaccu. Zaujímavé chute. Pri jednom druhe ovocia je už horšia vôňa – taký durian je zakázaný konzumovať v reštaurácii lebo jeho zápach je veľmi výrazný. Chutí však dobre, niečo ako sladká verzia avokáda a má veľa prospešných tukov. Každopádne si myslím, že čas, ktorý sme tam strávili ešte stále nestačil na objavenie všetkých gastronomických špecialitiek.

10649784_10202582522922999_936813201125064535_n

Prajem veľa chuti a trpezlivosti tým čo sa chystajú do Thajska, ale aj tým ktorí plánujú suroviny zháňať a variť doma !

Yuyka

5 jednoduchých spôsobov ako zvládnuť strach a prebudiť tak svoj skutočný vnútorný potenciál...

About Yuyka Lotos

Cestovateľ, pravdohľadač, warrior, dancer, tu a teraz,umelec a začínajúci fotograf pokúšajúci sa byť všade a zároveň postupne spomaľovať a zjednodušovať, vesmír tvoriaci cez človeka na malú chvíľu. KAIZEN

Pridaj koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code